Lodewijk Bok "Lode Bok" 1889 - 1964


Lodewijk Bok. Bij de meesten beter bekend als Lode Bok.
Op 23 december 1889 geboren in Foxholsterbos, gemeente Hoogezand. Lode was het 7e kind in een gezin van totaal 11 kinderen (sommige kinderen zijn jong overleden). De familie kon een welvarende familie genoemd worden. Ze hadden een paard en een draaiorgel.
In 1911 overleed zijn broer Johannes als gevolg van een ongeluk op de scheepswerf van Bodewes. Zijn schoonzus Catharina bleef alleen achter met de kinderen en daarom trok Lode bij haar in. Hoewel ze niet getrouwd waren kregen Catharina en Lode samen nog vijf kinderen.
Waar het precies is mis gegaan is niet bekend maar op een gegeven moment mocht Lode het huis niet meer in. Waarschijnlijk heeft dit te maken gehad met zijn drankgebruik. Als zwever bleef hij in de buurt van Sappemeer. Soms ging hij naar Noord-Holland om daar te werken in de bollen maar hij kwam altijd weer terug.
Hij was geen grote misdadiger maar wist goed gebruik te maken van het systeem. Als het rond de kerst liep dan stal Lode ergens een haas of een konijn uit de keuken. Hij deed dat niet stiekem maar heel openlijk zodat hij betrapt zou worden. Als gevolg daarvan werd hij opgepakt en naar de strafinrichting in Veenhuizen gebracht. Hier kon hij dan warm en droog de feestdagen doorbrengen.
Dit beviel hem blijkbaar goed want hij heeft dit trucje meerdere jaren vertoond.
Lodewijk Bok is op 26 februari 1964 overleden.

Reacties

Populaire posts