Brinta, wie is er niet groot mee geworden.


Brinta dankt zijn naam aan BReakfast INstant TArwe. De pap gemaakt van gebroken tarwe was voor het eerst te koop in 1944 en de productie werd gedaan in de fabriek van W.A. Scholten in Foxhol.
Het was een idee van Frederik André Möller, een chemicus die binnen het bedrijf zou doorgroeien tot holdingdirecteur.
Tijdens de tweede wereldoorlog werden de chemische fabrieken van W.A. Scholtens niet gekwalificeerd als chemische, maar als voedingsmiddelenfabriek. Hierdoor kon de fabriek open blijven tijdens de oorlogsjaren maar er was wel een verbod op de export. Daarom moesten er manieren gevonden worden om de fabriek toch draaiende te houden.
Geïnspireerd door de cornflakes die dhr. Möller in Amerika had gezien bleef hij tijdens de oorlog experimenteren met als resultaat dat hij op 3 november 1944 octrooi aanvroeg voor “een direct voor de consumptie gereed voedinsmiddel uit granen”.

De bekendheid van het merk Brinta steeg tot een hoogtepunt in 1963 toen elfstedentocht winnaar Reiner Paping op een vraag van Joop van Zijl antwoorde dat hij van tevoren een bord Brinta had gegeten.
Na verschillende fusies en overnames werd besloten de fabriek in Foxhol te sluiten en de productie van Brinta elders voort te zetten. Het laatste pak met 500 gram Brinta kwam in Foxhol van de band op donderdag 27 oktober 2005.
Brinta was het eerste product met predikaat “goedgekeurd door nederlandse vereniging van huisvrouwen".

Reacties

Populaire posts