De nieuwjaarsrolletjes van bakkerij Vegter in Hoogezand
De beide zonen van Gerrit worden ook bakker. Zoon Jan had
een bakkerij aan de Van Royenstraat in Hoogezand, Gerrit junior nam de bakkerij
aan de Sluiskade over van zijn vader.
Terwijl zijn vader het assortiment juist uitbreidde, gaat
Gerrit jr. zich vooral bezig houden met het maken van koekjes én met de
nieuwjaar rolletjes. In 1932 kwam de eerste machine om de rolletjes te kunnen
maken. De machine maakte de koekjes maar ze moesten nog met de hand opgerold
worden. Om aan de vraag te kunnen voldoen werd enkele jaren later niet alleen een
tweede machine aangeschaft, ook het huis van de buurman werd gekocht zodat er
voldoende ruimte was voor een grotere fabriek. In 1941 begon de bouw maar in
1942 werd de bouw op bevel van de Duitsers stil gelegd. Door gebrek aan
grondstoffen konden er in de periode 1942 – 1945 geen koekjes worden gebakken.
De bakkerij werd gevorderd door de gemeente en bakkers uit de hele omgeving
gebruikten de bakkerij om op die manier brandstof te besparen. Eind 1945 werd
verder gegaan met de bouw van de fabriek en men begon ook weer met het bakken
van koekjes en rolletjes. Het zou nog tot 1955 duren totdat de rolletjes
machinaal konden worden opgerold. Dit, en de aanschaf van enkele andere
machines, leverde zoveel voordeel op dat de productie kon worden verdubbeld.
Het zal nog tot 1968 duren voor de volgende generatie van
de familie Vegter de zaak overneemt. Jacobus, de zoon van Gerrit jr. wordt de
nieuwe eigenaar. Net als zijn voorouders zorgt ook deze Jacobus voor de verdere
ontwikkeling van het bedrijf. Dit zal uiteindelijk resulteren in een machine
die 130 rolletjes per minuut kan bakken én oprollen. Sinds 1996 is de volgende generatie Vegter directeur:
Gerrit Rolf Vegter en worden er meer dan 25 miljoen rolletje per jaar gemaakt.
De oorsprong van de nieuwjaar rolletjes komt uit de 10e
eeuw. In die tijd werden met een knijpijzer de hosties voor de Rooms-Katholieke
Kerk gebakken. Dit knijpijzer had grote overeenkomsten met de ijzers die voor
de nieuwjaar rolletjes gebruikt werden. Op Witte Donderdag werden gezegende hosties
uitgedeeld aan de armen. Dit waren grote hosties, vergelijkbaar met de joodse
matses.
Om breken te voorkomen is men waarschijnlijk toen al
begonnen de koeken op te rollen. Tot 1582 begon het nieuwe jaar met Pasen en zo
ontstond de traditie om met de jaarwisseling nieuwjaar rolletjes te eten.
Reacties
Een reactie posten